Skip to main content
Home › Guides › Fire extinguishers › Mounting height and placement
Guide · NFPA 10 (2026) · Placement

How high should a fire extinguisher be mounted, and where does it go? NFPA 10 (2026) mounting height, travel distance and cabinet rules

NFPA 10 (2026) 6.1.3.9 sets the height by weight: an extinguisher with a gross weight up to 40 lb is hung so its top is no more than 5 ft (1.53 m) above the floor; one over 40 lb, other than wheeled units, so its top is no more than 3.5 ft (1.07 m) up; and the bottom of any hand portable unit is never less than 4 in (102 mm) above the floor. Where it goes is set by 6.1.3: conspicuous, readily accessible, along normal paths of travel including exits, visible or marked with signs where visual obstructions cannot be avoided (6.1.3.1 to 6.1.3.3). It hangs on the manufacturer's hanger or bracket, a listed bracket, or sits in an approved cabinet or wall recess, never on a field-made hanger (6.1.3.4). Cabinets keep the same height rule (6.1.3.11.5), are unlocked unless malicious use requires a lock with emergency access (6.1.3.11.1), and on a fire-resistance-rated wall are surface-mounted or listed fire-rated (6.1.3.11.6). Travel distance decides spacing: 75 ft to a Class A unit, 30 or 50 ft to a Class B unit by rating, 30 ft to a Class K unit.

Bayshore Safety. Industrial safety and PPE supplier since 2017. · Current as of November 2026 · NFPA 10 (2026) 6.1.3, 6.1.3.9, 6.1.3.11, 6.2, 6.3, 6.6; OSHA 29 CFR 1910.157

Why 5 ft, and why by weight? The rule is about lifting a charged unit off its hook in a hurry. A 20 lb unit at chest height comes off a hanger cleanly; a 50 lb unit at the same height does not, so the heavier class drops to 3.5 ft. The 4 in minimum keeps the cylinder off wet floors and out of mop reach. Signs and cabinets exist for visibility, not for height.

Mounting and placement, step by step

What the installer checks against NFPA 10 (2026).

Height (6.1.3.9)Under 40 lb: top at 5 ft or lower. Over 40 lb: top at 3.5 ft or lower. Bottom never under 4 in.
Hardware (6.1.3.4)Manufacturer hanger or strap bracket, a listed bracket, or an approved cabinet or recess. Never field-fabricated. Vehicles and high-vibration locations need approved strap-type brackets (6.1.3.6, 6.1.3.7).
Visibility (6.1.3.3)Visible from the normal path of travel, or marked with signs or other means; cabinets allowed when the unit is visible or signed.
Cabinets (6.1.3.11)Same height rule; instructions face out; break-front cabinets carry a breaker bar; closed cabinets in hot locations get screened openings and drains; fire-rated walls take surface-mounted or listed fire-rated cabinets; locked only against malicious use with emergency access.
Spacing (6.2, 6.3, 6.6)Class A within 75 ft; Class B within 30 or 50 ft by rating; Class K within 30 ft; wheeled 125 lb units within 100 ft of obstacle hazards (6.3.3.2).
Signage for mixed units (6.1.1.4)Where co-located units carry different ratings or hazard uses, each gets a sign or placard above or beside it.
NFPA 10 (2026) height and distance numbers
ItemNumberSection
Top of unit, gross weight up to 40 lbNot more than 5 ft (1.53 m) above the floor6.1.3.9.1
Top of unit, gross weight over 40 lb (not wheeled)Not more than 3.5 ft (1.07 m) above the floor6.1.3.9.2
Bottom of any hand portable unitNot less than 4 in (102 mm) above the floor6.1.3.9.3
Travel distance to a Class A unit75 ft (22.9 m)Table 6.2.1.1
Travel distance to a Class B unit30 ft (9.1 m) or 50 ft (15.25 m) by ratingTable 6.3.1.1
Travel distance to a Class K unit30 ft (9.1 m)6.6.2
Travel distance to a Class D agent75 ft (22.9 m)6.5.2
Maximum floor area per Class A unit11,250 sq ftTable 6.2.1.1

Source: NFPA 10 (2026), sections as cited.

Extinguishers with the bracket in the box

14 items · prices live

Amerex units ship with a wall or vehicle bracket; cabinets and signs are in Fire protection accessories. Prices are live.

ItemRatingPart numberPrice
Amerex 28084 Model 551 Halotron BrX Clean Agent Fire Extinguisher, 12.5 lb
Rating2A:10B:CPart28084
$1,431.84
Amerex 15510 Model 398 Halotron I Clean Agent Fire Extinguisher, 15.5 lb
Rating2A:10B:CPart15510
$2,256.25
Amerex 15509 Model 397 Halotron I Clean Agent Fire Extinguisher, 11 lb
Rating1A:10B:CPart15509
$1,570.75
Amerex 01714 Model 330 Carbon Dioxide Fire Extinguisher, 10-B:C, 10 lb
Rating10-B:CPart01714
$459.95
Amerex 01708 Model 332 Carbon Dioxide Fire Extinguisher, 10-B:C, 20 lb
Rating10-B:CPart01708
$686.96
Amerex 27702 Model C272 Water Mist Fire Extinguisher, 2-A:C, 2.5 Gallon
Rating2-A:CPart27702
$344.59

ItemRatingPart numberPrice
Amerex B456 Model ABC Dry Chemical Fire Extinguisher, 4A:80B:C, 10 lb
Rating4A:80B:CPartB456
$126.52
Amerex 15310 Model B500T ABC Dry Chemical Fire Extinguisher, 2A:10B:C, 5 lb
Rating2A:10B:CPart15310
$87.67
Amerex B500 Model ABC Dry Chemical Fire Extinguisher, 2A:10B:C, 5 lb
Rating2A:10B:CPartB500
$84.59
Amerex 15217 Model B417T ABC Dry Chemical Fire Extinguisher, 1A:10B:C, 2.5 lb
Rating1A:10B:CPart15217
$62.95
Amerex 11213 Model A411 ABC Dry Chemical Fire Extinguisher, 10A:120B:C, 20 lb
Rating10A:120B:CPart11213
$239.81

Cabinets, brackets and signs are in Fire protection accessories.

Questions people ask

How high should a fire extinguisher be mounted?

Top no more than 5 ft above the floor for units up to 40 lb; 3.5 ft for heavier units; bottom at least 4 in up (NFPA 10 (2026) 6.1.3.9).

What is the OSHA fire extinguisher mounting height?

OSHA 1910.157 adopts NFPA 10 for installation details; NFPA 10 gives the 5 ft and 3.5 ft rule.

How far apart should fire extinguishers be?

Close enough that travel distance to a Class A unit is 75 ft or less, to a Class B unit 30 or 50 ft by rating (Tables 6.2.1.1, 6.3.1.1).

Can a fire extinguisher be mounted in a cabinet?

Yes, where it stays visible or is signed (6.1.3.3.3); the cabinet keeps the height rule (6.1.3.11.5) and is not locked except against malicious use with emergency access (6.1.3.11.1).

Does a fire extinguisher cabinet need to be fire rated?

On a fire-resistance-rated wall, only surface-mounted cabinets or listed fire-rated cabinets are installed (6.1.3.11.6); existing installations are exempt.

Can I make my own fire extinguisher bracket?

No. Hangers and brackets are not fabricated in the field (6.1.3.4.1).

The ratings, test results and standards shown here are the manufacturers' published values, reproduced as published. Nothing on this page is a recommendation by Bayshore Safety that any product is suitable for a particular task, hazard or workplace. Selecting safety products and protective equipment is the responsibility of the end user and the employer, based on their own hazard assessment and the regulations that apply to their work. Confirm every value on the manufacturer's own documentation before use.

Specifying clean agent extinguishers for a project?Call (925) 215-7337 or email us with the room sizes and the spec section. We sell nationwide.
Clean agent fire extinguishers
How to buyCard, purchase order or invoice terms; quotes on request; agencies and institutions welcome.
Live Service & SupportReal people who know the products, Monday to Friday 7:30am to 4pm Pacific. 925-215-7337
We DeliverWe ship nationwide. Parcel and LTL freight to job sites and businesses across the U.S.